Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Peugeot RCZ 1.6 THP 156 PS


Αντικρίσαμε το εντυπωσιακό κουπέ της Peugeot για πρώτη φορά στην Έκθεση της Φρανκφούρτης το 2007 και σήμερα, τρία σχεδόν χρόνια μετά, το οδηγούμε στο Παρίσι, λίγες μόλις μέρες πριν το επίσημο ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά.
Και μάλιστα, στην έκδοση 1.6 THP των 156 ίππων, η οποία και αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον στη χώρα μας σε σχέση με την αντίστοιχη των 200 ίππων που θα είναι διαθέσιμη σε λίγους μήνες. Σχεδιαστικά (και όχι μόνο!), το νέο RCZ της Peugeot δείχνει να διαθέτει και την τόλμη αλλά και όλα τα απαιτούμενα εφόδια ώστε να απευθυνθεί τόσο στο νου, όσο και στην καρδιά των φανατικών οπαδών του είδους. Με συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις, «προσγειωμένο» κόστος αγοράς και οδικά χαρακτηριστικά που θυμίζουν –τηρουμένων των αναλογιών- την παλιά, καλή Peugeot, το RCZ αναμένεται να βρει στο δρόμο του αντίστοιχες σε φιλοσοφία προτάσεις της μικρο-μεσαίας κατηγορίας, όπως το Renault Megane Coupe και το VW Scirocco.
Η εξωτερική σιλουέτα του 2+2 θέσεων κουπέ των Γάλλων, που βασίζεται στην πλατφόρμα «2» της Peugeot, στην οποία είναι δομημένο και το 308, χαρακτηρίζεται από την τεχνοτροπία των τεμνόμενων ημισφαιρίων, που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο Audi TT. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν επίσης η έντονη κλίση του εμπρόσθιου παρπρίζ, αλλά και των ελλειψοειδών και βαμμένων σε χρώμα ασημί κολώνων του αμαξώματος, οι μεγάλες εισαγωγές αέρα στο κάτω τμήμα του εμπρός προφυλακτήρα, οι τονισμένοι θόλοι των τροχών καθώς και οι τροχοί των 18 ή 19 ιντσών της Peugeot (ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού). Από όποια γωνιά και αν το αντικρίσεις, το RCZ εμπνέει δυναμισμό ξεχωρίζοντας και για την πολύ καλή αεροδυναμική του συμπεριφορά (ο συντελεστής οπισθέλκουσας είναι μόλις 0,32).
Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου των μόλις 4,29 μ., η εικόνα θυμίζει… Peugeot, με τις σπορτίφ πινελιές να μην απουσιάζουν (βλ. μπάκετ καθίσματα, σχεδίαση κεντρικής κονσόλας, πίνακας οργάνων με περίτεχνα περιγράμματα κοκ). Η θέση οδήγησης είναι ικανοποιητική, παρά το μεγάλης διαμέτρου τιμόνι (χαρακτηριστικό όμως που δεν θα συναντάται στην κορυφαία βενζινοκίνητη έκδοση των 200 ίππων), με τις… +2 πίσω θέσεις να είναι όμως υποτυπώδεις για τη φιλοξενία ενηλίκων. Ως αντιστάθμισμα, ο χώρος φόρτωσης αγγίζει σε χωρητικότητα τα 384 λίτρα.
Κάτω από το καπό βρίσκεται ο γνωστός υπερτροφοδοτούμενος 1.600άρης των Γάλλων, σε συνδυασμό με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, ο οποίος αποδίδει 156 ίππους και 24,4 χλγμ. ροπής. Στην πράξη κινεί σβέλτα το αμάξωμα των 1.400 σχεδόν κιλών και με αναβαθμισμένη ηχητική απόδοση εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα: 8,3 δλ.) και άμεση απόκριση στο πάτημα του δεξιού πεντάλ. Στο δρόμο, το RCZ, χωρίς να είναι απόλυτο σε αντιδράσεις και «σκληρό» σε απόσβεση, διακρίνεται για την πολύ καλή ποιότητα κύλισης σου, για το σαφές σύστημα διεύθυνσης, καθώς και για την ελάχιστη, έως… ανύπαρκτη, υποστροφή του αμαξώματος στο όριο. Τουλάχιστον, επί γαλλικού εδάφους.
Το λανσάρισμα του νέου RCZ στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο, με τιμές ωστόσο που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Ενδεικτικά, η βασική έκδοση κοστίζει στη Γαλλία 20.450 ευρώ και η πλουσιότερη GT 22.750 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου